راه توده                                                                                                                                                          بازگشت

 

 

 

پناهجویان

بهانه ای تازه

برای بلاروس ستیزی

بنیاد فرهنگ استراتژیک

ترجمه- کیوان خسروی

 

 

در اروپا،هرچند با اکراه، اعتراف کردند که رساندن مهاجران به مرز بلاروس با لهستان نه توسط «لوکاشنکو» و «پوتین» بلکه توسط قاچاقچیان اروپایی و همچنین توسط یک شرکت هواپیمایی ترکیه سازماندهی شده است. شبکه تلویزیونی «ولت» آلمان ( یک کانال خبری تلویزیونی آزاد آلمانی است که متعلق به « WeltN24 GmbH » است. مترجم) با استناد به یک سند محرمانه از کمیسیون اروپا گزارش داد که بیشتر قاچاقچیان باز داشت شده اهل آلمان هستند. در سند مربوط به کمیسیون اروپا سخن می رود که «بیشتر موارد گزارش شده در مورد دستگیری رانندگانی است که به مهاجران غیرقانونی (عمدتا از سوریه، اما همچنین از افغانستان، ایران، عراق، کویت و یمن) کمک می کنند تا با خودروهای کرایه ای از طریق لهستان به آلمان برسند. در اکثر موارد رانندگان اتباع کشورهای ثالث (ایرانی، عراقی، سوری و ترک) ساکن آلمان هستند». دومین کشوری که پس از آلمان پناهجویان به آنجا فرستاده می شوند کشور فنلاند است. «کلمنت بون» وزیر امور خارجه فرانسه، در برنامه تلویزیونی « BFМ» گفت که داده های مربوط به بحران مهاجرت در مرزهای اتحادیه اروپا با بلا‌روس به ما اجازه نمی دهد که از دخالت روسیه در سازماندهی رساندن پناهجویان به اروپا صحبت کنیم. وی یاد آور شد که بحران مهاجرت پیش از این در جریان مذاکرات «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان با « ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در نشست وزرای خارجه و دفاع روسیه و فرانسه در 12 نوامبر در پاریس مورد بحث قرار گرفته بود. اما این جزو حوادث استثنایی است. روند و گرایش کلی چنین است که غرب خواستار اعمال تحریمها علیه شرکت« Аэрофлот »  شد. «سرگی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد که: «اگر این مسئله بسیار سیاستمدارانه و بطور دیپلماتیک  باشد، پس این درست نیست « Аэрофлот ».  بین پایتخت های کشورهایی که پناهجویان از آنها به اروپا سرازیر می شوند، پرواز ندارد. پس از آنکه اروپا و آمریکا این کشورها را بمباران کردند، این شرکت هواپیمایی به این کشورها پرواز نمی کند. همزمان «کلمنت بون» وزیر امور خارجه فرانسه گفت که مشکل با شرکت هواپیمایی ترکیه « Turkish Airlines » وجود دارد که به عقیده بروکسل در انتقال مهاجران به «مینسک» فعالیت دارد. «کلمنت بون» اشاره کرد که «یک سال پیش ما شاهد بحران مشابهی بودیم، زمانی که ترکیه به روشی مشابه فشار بر یونان را سازماندهی کرد، از این رو ما باید با ترکیه سخت گیر باشیم».  شرکت های هواپیمایی « Turkish Airlines» و« FlyDubai  » می توانند در اروپا ممنوع و تحریم شوند.

در «بروکسل» اشاره کردند که دو مقام ارشد اتحادیه اروپا «جوزپ بورل» نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی و «مارگاریتس شیناس» معاون کمیسیون اروپا بزودی به کشورهایی مانند ارمنستان، مصر، عراق، اردن، لبنان، ترکیه و امارات سفر خواهند کرد تا از ورود مهاجران احتمالی به «میسنک» جلوگیری کنند. رسانه های اروپایی نیز ناهماهنگ و بطور متناقض درباره بحران مهاجرت در مرز بلاروس با لهستان اظهار نظر می‌کنند. «زود دویچه تسایتونگ» می نویسد:« تدوین سیاست مشترک در حق پناهندگانی که با شناخت و تصورات آلمانی درباره انسانیت و با تصورات لهستانی در مورد هویت ملی سازگار باشد دشوار است. تا زمانی که اتحادیه اروپا نتواند یک موضع مشترک پیدا کند، در برابر شانتاژ و حملات اخلاقی آسیب پذیر خواهد ماند.» روزنامه «بیلد» آلمان بحران مهاجرت سال 2015 و جمله «مرکل» را که گفت:« ما از عهده اش بر می آییم» یادآوری کرد. آنها از عهده اش بر نیامدند. «بیلد» می نویسد:« بندرت واقعیت به این سرعت سخنان یک سیاستمدار را رد می کند». در حال حاضر حقایقی از دخالت مستقیم دخالت شهروندان کشورهای اتحادیه اروپا در انتقال مهاجران به مرز لهستان ظاهر شده اند. همینطور «آلکساندر سوسنوسکی» سیاست شناس مشهور آلمانی درباره وضعیت آلمان با طرح های مهاجرت غیر قانونی نیز صحبت کرد. به گفته او، در آلمان جنجالی براه افتاده است: بسیاری از نشریات مهم مطالب افشاگرانه ای را در مورد یک طرح جنایی برای انتقال مهاجران از لهستان به آلمان منتشر کرده اند. همه اینها توسط آلمانی ها سازماندهی می شوند. به گفته «سوسنوسکی» حتی روزنامه نگاران آلمانی این داستان را بزرگترین نیرنگ و کلاهبرداری مالی می دانند. پس از اشغال افغانستان توسط آمریکا و کشورهای ناتو، سرنگون کردن رژیم عراق و ویران کردن لیبی،  با مداخله در سوریه و افغانستان جریان پناهجویان از این کشورها به اروپا ادامه دارد. پیشتر پناهجویان خود را از طریق یونان و ایتالیا به اتحادیه اروپا می رساندند، و از زمانی که آنجا را مسدود کردند، اکنون مسیر شمالی رایج شده است. و این مسئله براحتی قابل حل نیست.

 

https://www.fondsk.ru/news/2021/11/12/kak-bezhency-popadajut-na-granicu-s-polshej-54887.html

 

تلگرام راه توده:

https://telegram.me/rahetudeh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        پیج فیسبوک راه توده

 

 

 

                        راه توده شماره 810  - 26 آبان 1400

                                اشتراک گذاری:

بازگشت