راه توده                                                                                                                                                          بازگشت

 

 

مصاحبه با سیاستمدار برجسته "بورگینافاسو"

نسل جوان افریقا

از سیاستهای فرانسه

نفرت دارد!

اومانیته- ترجمه آذرنگ

 

 کشورهای افریقائی حتی پس از استقلال زیر سلطه فرانسه بوده اند. حالا نسل جدید و جوان کشورهای افریقا علیه این سلطه و علیه سیاست های فرانسه به خیابانها آمده اند. از جمله این کشورها،  "بورکینافاسو" ست که اکنون در آن یک دولت متمایل به چپ بر سر کار است. اوج گیری استقلال از سیاست های فرانسه چنان رو به گسترش است که امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه شتابزده به چند کشور افریقائی سفر کرد که در کشورهای مختلف با اعتراضات مردم نسبت به این سفر روبرو شد. از جمله این کشورها "بورگینافاسو" بود. آنچه را می خوانید نظرات یکی از سیاستمداران برجسته بورگینو فاسو بنام  "بنوانده استانیسلاس سانکارا" درباره دخالت های فرانسه در امور داخلی کشورهای افریقائی و سفر مکرون به کشورهای افریقائی است. این نظرات در گفتگو با روزنامه اومانیته بیان شده است.

 

اومانیته: سیاست فرانسه در  "بورکینافاسو" را چگونه تحلیل می کنید؟

- روابط فرانسه و بورکینافاسو قدیمی است . قبل از اینکه در مورد گسستگی روابط دیپلماتیک با دولت فرانسه صحبت کنیم، باید بدانیم که چگونه این روابط رو به وخامت گذاشت. من تأکید میکنم که در سطح دیپلماتیک هنوز این روابط کاملا شکسته نشده است. ما در اینجا در مورد روابط با کشورمان با سیاست فرانسه صحبت می کنیم: ما نباید آرزوهای مشترک مردم فرانسه و بورکینا که به نفع مردم هر دو کشور است را با انتقاد و رد سیاست فرانسه اشتباه بگیریم. یاد اور می شوم که سیاست فرانسه با بورکینافاسو با آمدن امانوئل مکرون بدتر شد.

اومانیته : از چه طریقی؟

- چه در طول دیدارهای مکرون با جوانان آفریقایی درشهر  "مونپلیه" در سال 2021، چه در طول سخنرانی در "اواگادوگو"، در نوامبر 2017 (در مقابل دانشجویان دانشگاه). ما فقط توانستیم تضادهای بزرگی در یک سخنرانی سیاسی بسیار پوپولیستی، در مورد همبستگی بین‌المللی، کمک‌های متقابل و اقداماتی که بورکینافاسو از آن هیچ بهره‌ای نبرده است را ببینیم .

اومانیته:مردم بورکینا نسبت به این شکاف و "تضاد" بین سخنان و اعمال رهبران فرانسوی چه احساسی دارند؟

- مردم کشور ما این را نوعی دوگانگی، فریب در روابط سیاسی می دانند. این موضوع با برخی اظهارات دیپلماسی فرانسه نیز تأیید شده است: سفیری که در پایتخت " اواگادوگو" مستقر بود وسایل خود را جمع  کرد و به پاریس باز گشت .

اومانیته: فراتر از قضیه سفیر، ظاهراً شما معتقدید که فرانسه فقط برای منافع خود در بورکینافاسو و افریقا عمل  می کند؟

- البته. این ژنرال دوگل بود که گفت دولت ها فقط منافع دارند و من معتقدم که این یک حقیقت مطلق در سیاست است. ما نمی‌توانیم فرانسه و همچنین بورکینافاسو را به خاطر دفاع از منافع خود محکوم کنیم. اما در روابط بین دولتی حداقل حقیقت و شفافیت مورد نیاز است که به همه اجازه می دهد بر این اساس مذاکره کنند. وقتی دوگانگی در سخنان رئیس جمهور فرانسه وجود دارد، مردم در  بورکینا این تصور را دارند که فرانسه فریبکار است، دروغ می گوید و حقیقت را به مردم نمی گوید.

اومانیته: صداهایی در فرانسه بلند می شود که فقدان تحلیل، عدم انسجام و حتی دوگانگی رهبران فرانسوی را محکوم می کند. آیا فکر می کنید این محصول کاهش نفوذ فرانسه در آفریقا است؟

- این افول فرانسه از روی میل انجام نمی شود. قدرت های بزرگی مانند فرانسه از مبارزه با تروریسم علیه کشورهای ما در افریقا استفاده می کنند. آنها منافع اقتصادی خود را در این مبارزه دنبال می کنند. همه کشورهای اتحادیه اروپا دراین مورد یکسان عمل می کنند.

اومانیته: آیا  با خروج نیروهای نظامی فرانسه نفوذ فرانسه در منطقه در حال کاهش است؟ مردم امروز چگونه آن را درک می کنند؟

- 27فوریه در نیجریه، اتحادیه ها خواستار تظاهرات علیه حضور نظامی فرانسه شدند. شما همین مورد را در بورکینا فاسو دیده اید. این مردم هستند که خود به خود مبارزه علیه حضور فرانسه را سازماندهی کردند و حضور ارتش فرانسه را درکشورشان محکوم کردند . به طور سنتی، اتحادیه ها و احزاب سیاسی، به ویژه در جناح چپ قراردادهای همکاری نظامی که از آغاز استقلال بسته شده اند  را محکوم کردند. سیاستمداران این موضوع را جدی نمی گرفتند، تا بالاخره خود مردم پیشرو شدند و مبارزه را آغاز کردند.

اومانیته : چگونه توضیح می‌دهید که جمعیت آفریقا، بویژه جوانان، به این نتیجه رسیدند؟

- همانطور که رئیس جمهور" توماس سانکارا "گفت، آگاهی آفریقای ها  تغییر کرده است.  یک بلوغ سیاسی شکل گرفته است که باعث می شود نسل جدید سرنوشت خود را بدست بگیرد. جوانان آفریقایی به اندازه کافی به نقش و جایگاه خود آگاه شده اند و تصمیم گرفته اند خود را از طریق جامعه مدنی، انجمن ها و حتی شبکه های اجتماعی سازماندهی کنند. اغلب، این امر از کنترل سیاستمداران و صاحبان قدرت خارج می شود. مقامات مجبورند خود را با خواسته های این نسل برای تغییرات  تطبیق بدهد.

 اومانیته :درباره سفر امانوئل ماکرون به چهار کشور آفریقایی چگونه برداشت می شود و چگونه آن را تحلیل می کنید؟

- می دانید که در آفریقا، ما ضرب المثل ها را دوست داریم، بنابراین من یکی از آنها را در اینجا می گویم. «وقتی غرق می شوی، حتی به برگ های نیلوفر آبی هم بچسب." امانوئل ماکرون امروز علاقمند است از تعدادی از کشورها برای تحکیم موقعیت فرانسه و خنثی کردن موج فزاینده اعتراضات مردمی علیه سیاست فرانسه، سفر کند. چیزی شبیه خواستگاری .

. Bénéwendé Stanislas Sankara : « Le peuple perçoit une forme de duplicité » | L'Humanité (humanite.fr)

 

 

        پیج فیسبوک راه توده

 

 

 

                        راه توده شماره 873  - 17 اسفند1401

                                اشتراک گذاری:

بازگشت