راه توده                                                                                                                                                          بازگشت

 

طشت کودتای 22 خرداد
در سال 1376 به بام انگلیس برده شد

هر کس در باره ماهیت کودتای 22 خرداد و سمت گیری آن به سود انگلیس و امریکا تردید دارد، متن مذاکرات معاون وقت وزارت خارجه انگلیس "نیک براون" را با "محمد جواد لاریجانی" معاون وقت قوه قضائیه چند بار و با دقت مرور کند. لغو اصل 44 قانون اساسی و پذیرش لیبرالیسم تمام و کمال اقتصادی و کودتا علیه نتیجه انتخابات و پر کردن زندان ها از آرمان خواهان مذهبی انقلاب 57، همگی در مذاکرات سال 1376 لاریجانی و نیک برآون انگلیسی مطرح شده بود. در فاصله 1376- 1388 آنچه در آن مذاکرات مطرح شده بود، بصورت طرح منسجمی در آمد که لازمه اجرای آن کودتای 22 خرداد بود.

 

شروع مبارزات انتخاباتی دوم خرداد 1376 با افشاگری ها و آگاهی های بسیاری توام بود. یكی از این افشاگری ها مربوط بود به روشن شدن تلاش ارتجاع مذهبی برای برقراری رابطه با انگلیس و گرفتن تایید از آن كه بصورت رسوایی معروف محمد جواد لاریجانی درآمد. این همان نقشی است كه امروز هم محمد جواد لاریجانی در رابطه با جنبش سبز و میرحسین موسوی ایفاء می کند و اهداف او از حمله به موسوی چیزی نیست جز تكرار همان وظیفه ای كه در جمهوری اسلامی همچون پادوی پیوند رابطه با امریكا و انگلیس داشته است.

پیشتر از آن نیز جواد لاریجانی یك بار در دوران قبل از حمله امریكا به عراق بعنوان نایب رئیس كمیسیون سیاست خارجی مجلس از شورای امنیت سازمان ملل یا در واقع امریكا و انگلستان خواستار سرنگونی هر چه سریع تر رژیم عراق شده بود. بار دیگر نیز پس از روی كار آمدن طالبان در مصاحبه ای با روزنامه رسالت از "مهارت و موفقیت" طالبان در حفظ حكومت تجلیل كرده بود. (نگاه كنید به راه توده های 53 و 54)

در آستانه انتخابات دوم خرداد نیز محمد جواد لاریجانی مسافرتی به انگلستان انجام می دهد. راه توده شماره 57 اسفند 75 در این باره می نویسد:

"طیف شكست خورده در انتخابات مجلس پنجم كه بیش از پیش نگران عدم توانایی برای فریب مردم در گرفتن رای از آنها می باشد، دست به تحركات اشكاری در خارج از كشور زده، كه به جرات می توان گفت در تاریخ 18 ساله گذشته كم نظیر بوده است. بدنبال مذاكرات هیات حكومتی در لندن، كه سه وزیر كابینه و یك هیات مطبوعاتی در آن حضور داشتند، همزمان با انتخابات میان دوره ای و مشخص شدن نتایج آن، "محمد جواد لاریجانی" مذاكراتی چند روزه را در لندن رهبری كرد. او كه خود را وزیر خارجه دولت احتمالی "ناطق نوری" می داند، در پایان این سفر مصاحبه ای با رسانه های انگلستان كرد، كه در ایران نیز منتشر شد. او برای اطمینان خاطر محافل بزرگ سرمایه‌داری جهانی، بانك جهانی و صندوق بین‌المللی پول و ضمن انتقاد از دولت رفسنجانی كه نتوانسته است خصوصی سازی را آنگونه كه انتظار می رفت اجرا كند، اعلام داشت كه "ناطق نوری" با قدرت این خصوصی سازی را در ایران اجرا خواهد كرد!"

راه توده بدون آنكه از مضمون مذاكرات جواد لاریجانی در لندن ارتباط داشته باشد، تنها با توجه به لحن رسانه های دولتی انگلستان نسبت به سفر وی چنین حدس زد:

"لحن مثبتی كه رادیو بی بی سی در این ارتباط دارد، گفتگوهای نوبتی "بادامچیان"، دبیر اجرایی موتلفه با بی بی سی، كه همگی جنبه تبلیغاتی و تایید آمیز دارد، هیچكدام بی دلیل و حكمت نیست! دلیل و حكمتی كه باید در همان تعهدی جستجو كرد كه محمد جواد لاریجانی برای پیگیری برنامه لیبرالیسم اقتصادی و خصوصی سازی بعنوان سخنگوی موتلفه در لندن اعلام داشت."

آنچه راه توده از روی شواهد حدس زده بود بزودی بصورت سند و مدرك بیرون آمد كه شرح آن را از راه توده شماره 59 اردیبهشت 1376 تحت عنوان "افشای غافلگیر کننده مذاکرات پنهانی لاریجانی در لندن!" می خوانید. راه توده نوشت:

هفته نامه ای به نام "پنجشنبه ها" در تاریخ 28 فروردین در یک اقدام کم سابقه در جمهوری اسلامی، متن مذاکرات پنهانی "محمد جواد لاریجانی" با ماموران انگلیسی در لندن را منتشر ساخت. روزنامه "کار و کارگر" چاپ تهران، که در تیراژ بسیار وسیعی در ایران منتشر می شود، بلافاصله این متن را به نقل از "پنجشنبه ها" در عنوان بزرگ منتشر ساخت...

رادیو بی بی سی، در برنامه شامگاهی 20 آوریل خود، ضمن اشاره به افشای مذاکرات لاریجانی با انگلیسی ها در مطبوعات ایران، در تفسیر انتخابات آینده ریاست جمهوری در ایران گفت که: «... بدین ترتیب می توان گفت که ناطق نوری برای رسیدن به ریاست جمهوری با دشواری روبرو شده است»!

راه توده در ادامه می نویسد:

به صورت همزمان، مشروح این سند نیز به "راه توده" رسید، که بخش هائی از آن را، که در "کار و کارگر" چاپ نشده نیز همراه متن منتشره در "کار و کارگر" در زیر می آوریم. این سند، حکایت از مناسبات و زدو بندهای روحانیون انگلوفیل، موتلفه اسلامی، بازار و ناطق نوری با انگلستان دارد، که واسطه آن، در این مرحله محمد جواد لاریجانی است. این سند، حکایت کاملی است از سرسپردگی و جاسوسی از یکسو و جلب حمایت انگلستان برای به پیروزی رساندن ناطق نوری در انتخابات آینده ریاست جمهوری، از سوی دیگر. هر میهن دوستی، حق دارد و باید از حکومتی که برجسته ترین دانشمندان و میهن دوستان واقعی ایران را که کادر رهبری حزب توده ایران بودند، همراه صدها توده ای، به اتهام سرا پا دروغ جاسوسی برای اتحاد شوروی به جوخه اعدام سپرد، امثال امیر انتظام را به اتهام جاسوسی 17 سال در زندان نگه داشت و... سئوال کند: در پاسخ به این سند چه دارید که بگوئید؟

در همان حال باید از تمام نیروهای پیرامونی حکومت و حتی درونی حکومت، که هنوز از استقلال جمهوری اسلامی سخن می گویند، پرسید: تبدیل ایران به مستعمره انگلستان، یعنی استقلال؟

از امثال آیت الله مهدوی کنی، که نگران تبدیل سرنوشت انقلاب بهمن به انقلاب مشروطه و حذف روحانیت از صحنه است، باید پرسید: مگر روحانیون سرسپرده انگلیس با انقلاب مشروطیت همان نکردند که نسل جدید روحانیون گوش به فرمان انگلستان می خواهند چنان کنند؟ امثال آیت الله کنی نگران تکرار انقلاب مشروطه هستند و یا نگران رسوائی مناسبات بین المللی خود؟ آیت الله کنی نگران افشای روحانیون انگلوفیل است، یا حذف روحانیون؟

 

بخش هایی از این سند را در زیر به نقل از راه توده 59 با هم به خوانیم:

«تاریخ 21ر11ر75 – لندن

نیک براون، رئیس اداره خاور میانه وزارت خارجه انگلیس به دنبال دیداری که در ایران داشته (این دیدار تاکنون افشا نشده بود!)، درخواست کرد در محل سفارت به دیدن آقای لاریجانی بیآید. اهم مطالب:

(قسمت اول سند، پرسش و پاسخی در حد رئیس و مرئوسی است که در روزنامه "کار و کارگر" نیز منتشر شده است. یعنی قسمت مربوط به دکتر خاتمی، افزایش جایزه قتل سلمان رشدی. در اصل سند که در اختیار ماست، همه جا، نام ناطق نوری ذکر شده است، اما روزنامه "کار و کارگر" به جای اسم ناطق نوری، چند نقطه گذاشته است. آن چه را در گیومه می خوانید در روزنامه کار و کارگر چاپ شده است و بقیه مطالب را ما از اصل سند استخراج کرده ایم)

 

براون: آیا حجم پول بالای در گردش باعث نگرانی شماست؟

لاریجانی: بله، بایستی سیاست اقتصادی و پولی محکمی داشته باشیم. اقداماتی در این جهت خصوص انجام خواهیم داد. (اشاره او به دولت آینده است!)

براون: قیمت گذاری نفت و پیش بینی آن در مجلس چطور بود؟

لاریجانی: مجلس روی 18 دلار بودجه را تنظیم کرد، ولی دولت نظرش بر 15 دلار بود.

نیك براون:... حتما در مصاحبه مطبوعاتی جنابعالی سئوالاتی مشابهی (در باره سلمان رشدی و بیانیه بنیاد 15 خرداد) از سوی خبرنگاران مطرح شد، جواب شما چه بود؟

لاریجانی: مجمع روحانیون مبارز از کاندیداتوری آقای خاتمی حمایت کرده است. تندروها می خواهند به آقای ناطق نوری فشار آورده تا از مواضع قبلی خود عدول نماید. با مواضع آقای ناطق نوری و با من هم آشنا هستید. ما تغییر مواضع نداده ایم. حداکثر باید انتظار داشت که ایشان در برابر این فشارها سکوت اختیار نماید و گرنه نباید انتظار معجزه از ایشان داشت...

نیك براون: جنابعالی از حامیان جدی آقای نوری بوده و در این جهت تلاش می نمائید. در باره آقای ریشهری تا حدی مطلع ام، در باره آقای خاتمی بفرمائید.

لاریجانی: انتخابات جدی در پیش داریم، آقای خاتمی یک فرد فرهنگی و شخصیت برجسته ای است در بین روشنفکران و هنرمندان و طرفداران زیادی دارد. آقای خاتمی کاندیدای جناح تندرو می باشد. صانعی، رئیس بنیاد 15 خرداد هم جناح آقای خاتمی است، که امروز در باره جایزه موضوعی را مطرح کرده است.

نیك براون: تحمل آقای خاتمی نسبت به آزادی بیان و مطبوعات تا چه حد می باشد؟

لاریجانی: خاتمی شخصا اهل تسامح و تحمل می باشد، ولی گروهی که وی را حمایت می کنند افراد تندروئی هستند. من نه اشغال سفارت امریکا در تهران را تائید می کنم و نه اذیت و آزار دیپلمات های ایرانی در اروپا را. افرادی که از آقای خاتمی حمایت می کنند از اشغال سفارت امریکا در تهران حمایت نموده و آن را تائید می کنند ولی افراد لیبرال مثل من آنرا تائید نمی کنند. معتقدم باید طبق اصول و مقررات بین المللی با مسائل برخورد نمائیم... (با كودتای 22 خرداد وعده لاریجانی هم همه آن "تندروها" و اشغال كنندگان سفارت در زندان هستند و خیال انگلستان هم می تواند راحت باشد.)

نیك براون: سیاست خارجی، خصوصا در منطقه خاور میانه، اولویت اصلی برای حزب کارگر نخواهد داشت. اروپا اهمیت خود را در سیاست خارجی خواهد داشت. تفاوت زیادی در نگرش اقتصادی و یا نظارت بر سیاست پولی نخواهد بود. حزب کارگر در سیاست های بهداشتی و آموزش و پرورش با حزب محافظه کار متفاوت خواهد بود. در منطقه خلیج فارس همه دولت ها در حد خود برای دولت انگلیس مهم خواهند بود. مشکلات در بغداد را چگونه تفسیر می کنید؟

لاریجانی: فشار اصلی بر صدام حسین فشار داخلی است. حزب بعث در جهت تثبیت خود با مشکلاتی روبروست، صدام مشکلات خانوادگی دارد، البته این مشکلات صدام را به زانو در نخواهد آورد. صدام حتی با حفظ قصر خود، دست از حاکمیت برنخواهد داشت. ایران، انگلیس و آمریکا می توانند یک نوع سیاست دسته جمعی را در قبال عراق دنبال نمایند. نیاز به اعزام نیروی نظامی نیست. می توانیم به گروه های میانه رو عراقی کمک کنیم، به شکلی که منافع غرب نیز تهدید نشود. (کسانی که خطاب به نیروهای بی خبر از همه جای بسیجی و حزب اللهی و معلول و از جنگ جان سالم بدر برده، صدام را امریکائی خطاب معرفی می کنند و نگران حذف روحانیت از صحنه هستند، در پشت صحنه، نمایندگانشان چه پیشنهاداتی دارند و حاضر به چه نوع زد و بند هستند و ایران را چگونه درگیر مناقشات و جنگ های منطقه ای می کنند)

 

امروز كه راه توده از ماهیت انگلیسی و امریكایی كودتای 22 خرداد سخن می گوید برخی تصور می كنند ما دنبال "نظریه توطئه" هستیم، در حالیكه كافیست مذاكرات لاریجانی با نیك براون را یك بار دیگر با دقت خواند تا دید تعهداتی كه لاریجانی به انگلستان می دهد چگونه یك به یك در دولت احمدی نژاد و بویژه با کودتای 22 خرداد اجرا شده و در حال اجراست.

 

 

 

                راه توده 290  10 آبان ماه 1389
 

بازگشت