راه توده                                                                                                                                                          بازگشت

 

 

"محرم ایماز"

دیگر در میان ما نیست!

 

    

در این هفته "محرم ایماز " از کادر های جوان حزب توده ایران در سالهای پیش از کودتای 28 مرداد که در جنبش ملی آذربایجان (۱۳۲۴) نیز شرکت فعال داشت، در کشور آلمان به درود حیات گفت.

متولد ۱۱ اردیبهشت ۱۳۰۷ در داغستان بود و پس از یورش ارتش شاهنشاهی به حکومت ملی آذربایجان خود را به تهران رساند و در صفوف حزب توده ایران فعال شد. در سال ۱۳۳۰ دستگیر و زندانی شد و بیش از یکسال را در زندان گذراند.

با کودتای ۲۸ مرداد نقش مهمی در جابجائی و حفظ رهبران حزب توده ایران در تهران داشت. در دوران پس از کودتا چند بار زندانی شد و به همین دلیل نام و چهره ای آشنا برای زندانیان توده ای و غیر توده ای داشت.

در کتاب تاریخ ۳۰ ساله بیژن جزنی از او و رفقای هم حزبی وی، مانند دکتر بنی طرفی، اسماعیل سراجی،  رحیم عابدین پور بعنوان چهره های مقاوم زندان نام می برد.

پس از آزادی از زندان، در شرکت تبلیغاتی "زیبا" مشغول کار شد. محرم به دلیل علاقه وافری که به مطالعه کتاب داشت آثار نویسندگان برجسته جهانی دوران خود را مطالعه کرده بود . به زبان های روسی و انگلیسی و آذربایجانی و آلمانی آشنایی داشت و به همین زبانها میتوانست مطالعات خود را ادامه بدهد.  علاوه بر مطالعه آثار جهانی، به موسیقی کلاسیک غربی نیز بسیارعلاقمند بود و شناخت عمیقی هم از این موسیقی داشت و نکته جالب این که او همیشه زندان را برای خود یک دانشگاه میدانست که در آن بسیار آموخت.

در خانه اش همیشه به روی رفقایش باز بود و شورانگیز ترین محافل سیاسی  اغلب در خانه او (حتی در دوران مهاجرت پس از یورش جمهوری اسلامی به حزب توده ایران) نیز، چه در دوران اقامت در اتحاد شوروی و چه در سالهای اقامت در آلمان غربی باز بود.

یاد و خاطره اش هرگز فراموش مباد!

 

تلگرام راه توده:

https://telegram.me/rahetudeh

 

        پیج فیسبوک راه توده

 

 

 

                        راه توده شماره 1008  - 7 مرداد ماه 1405                                اشتراک گذاری:

بازگشت