راه توده                                                                                                                                                          بازگشت

 

 

آموزش چینی

غلبه بر فقر

در آسیای مرکزی

بنیاد فرهنگ استراتژیک

"کیوان خسروی"

     

بررسی اندیشه شی جین پینگ در باره سوسیالیسم با ویژگی‌های چینی، کلید درک سیاست‌های معاصر  جمهوری خلق چین، موفقیت‌های اقتصادی و ابتکارات جهانی آن است. هر ساله، گردهمایی و همایش‌های بین‌المللی در باره موضوع مورد نظر، هزاران سیاستمدار و پژوهشگر را برای بررسی جامع ایدئولوژی دولتی و همچنین نظریات و مفاهیم سیاسی و حکومتی جمهوری خلق چین گرد هم می‌آورند.

 

ویژگی نوسازی چین در چیست؟

تکامل به هم پیوسته‌ی حوزه‌های مادی، سیاسی، معنوی، اجتماعی و زیست‌محیطی. دکترین سیاست خارجی در جهت ساختمان یک سیستم جهانی فراگیر. پکن الگویی را ارائه می‌دهد که کارایی خود را ثابت کرده است: طی دهه‌های گذشته، چین ده‌ها میلیون نفر را در کشور خود از فقر نجات داده است و اکنون این رویکردها را در آسیای مرکزی پیش می برد. چین آزمون مبارزه با  فقر را برای تقویت رهیافت ژئوپلیتیکی خود، تامین امنیت مرزها و پاسداری از سرمایه‌گذاری اقتصادی با آسیای مرکزی در میان می گذارد. پنجشنبه 9 ژوئیه،  گردهمایی بین‌المللی «اندیشه شی جین پینگ در باره سوسیالیسم با ویژگی‌های چینی برای دوران نوین» در یینچوان، پایتخت منطقه خودمختار نینگشیا هویی در شمال غربی چین برگزار شد  . موضوع کلیدی این فعالیت «الگوی چینی نوسازی: شیوه‌های موفق و تجربه جهانی در مبارزه با فقر» است.  یکی از دستاوردهای کلیدی جمهوری خلق چین، تامین سطح زندگی اقشار آسیب‌پذیر جمعیت به بالاتر از خط فقر ملی است. برخورد انفرادی به هر خانوار:  به هر خانواده فقیر یک مقام مسئول مشخص که پاسخگوی طرح ریزی برنامه فقرزدایی است، اختصاص داده شد. هدف: ساختن جامعه‌ای با«رفاه متوسط»، که تامین رفاه اساسی را برای همه شهروندان تضمین کند. اهداف و وظایف این گردهمایی: بحث ایده‌ها با مشارکت دانشمندان علوم سیاسی، اقتصاددانان و چین‌شناسان از کشورهای گوناگون به منظور یافتن پاسخ‌هایی برای چالش‌های جهانی.  پیشبرد ابتکارات سیاست خارجی:  بیان روشن و بازنمود دیدگاه های چین در باره جهان چندقطبی و مفاهیم توسعه جهانی، امنیت و مبادله تمدنی.

 

حزب سوسیالیست تاجیکستان

شرکت‌کنندگان این گردهمایی، دیدگاه‌های خود را در باره تجربه چین در عرصه مبارزه با فقر، سیستم های مدیریت دولتی و همچنین الگوی چینی نوسازی ارائه کردند. غلام حلیم‌زاده، رئیس حزب سوسیالیست تاجیکستان، در جریان بازدیدش از استان گانسو ومنطقه خودمختار هویی نینگشیا، که او از نزدیک شاهد میزان موفقیت چین در ریشه‌کنی فقر بوده است، اشاره کرد که: «در جریان دهه‌های گذشته، چین یکی از چشمگیرترین نمونه‌های توسعه اجتماعی-اقتصادی را به جهانیان نشان داده است». بر پایه ارزیابی این سیاستمدار تاجیک، رویه چینی ثابت می‌کند که کارآیی سیاست اجتماعی مستقیماً به وحدت کامل اهداف و اقدامات در تمامی سطوح حکومت، هماهنگی تلاش‌های نهادهای حزبی و دولتی، تجارت و جامعه بستگی دارد. حلیم‌زاده تأکید کرد که ارزش تجربه چین برای کشورهای آسیای مرکزی بدرستی در سیستم یکپارچه نهادها و سازوکارهای آن برای عملکرد اجتماعی-اقتصادی نهفته است. رهبر حزب سوسیالیست تاجیکستان گفت:  « درک عمیق اصول چینی و سازگاری آنها با در نظر گرفتن ویژگی های ملی ما به توسعه بیشتر اقتصادی-اجتماعی تاجیکستان و به افزایش کارآیی سیاست‌های ما در زمینه کاهش فقر کمک خواهد کرد.»

 

از دیدگاه علمی

صوفیا آپایوا، مدیر مؤسسه تحقیقاتی قرقیزستان- چین در دانشگاه دولتی ژ. بالاساگین، اشاره کرد که: چین به جهانیان ثابت کرده است که حتی پیچیده‌ترین مسائل اجتماعی را چنانچه سیاست دولتی منسجم، بلند مدت، مردم‌محور و سمت سوی مردمی داشته باشند، میتوان حل کرد. بر پایه ارزیابی این پروفسور، حزب کمونیست چین  نقشی برجسته و کلیدی در دستیابی به نتایج درخشان در مبارزه با فقر ایفا کرد، که اجرای پیگیرانه سیاست دولتی را در تمامی سطوح دولت - از ارگانهای مرکزی دولت گرفته تا جوامع روستایی – تامین و فراهم آورد. آپایوا یادآورد شد که برای قرقیزستان، کاربردی‌ترین عناصر چین در زمینه مبارزه با فقر - تشخیص و عیب یابی هدفمند علل فقر، برنامه‌های کمک اختصاصی، اولویت‌بندی ایجاد محل کار و رشد اقتصاد محلی و همچنین ارزیابی اثربخشی ارگان‌های دولتی بر پایه  نتایج واقعی کاهش فقر – مناسب و ایده‌آل است. به این گردهمایی بیش از ۱۲۰ نماینده از بیش از ۵۰ کشور، از جمله رهبران احزاب سیاسی خارجی، دیپلمات‌های مقیم چین، پژوهشگران اندیشکده‌ها و نمایندگان رسانه‌ها آمده بودند.  الگوی اجتماعی-اقتصادی چین، جایگزین کلیدی برای سیاست غرب است. چین ضمن پیشنهاد یک الگوی رشد فراگیر به کشورهای آسیای مرکزی و ارائه کمک‌های گسترده در توسعه اجتماعی-اقتصادی، در حال حل مسئله ژئو استراتژیک بلندمدت است: منطقه‌ای از نظر اقتصادی قابل پیش‌بینی در پیرامون مرزهای غربی خود، جایی که نفوذ و اعتبار جمهوری خلق چین طبق برنامه افزایش یابد را تشکیل می‌دهد.

 

https://www.fondsk.ru/news/2026/07/14/myagkaya-sila-pekina-zachem-kitay-obuchaet-strany-centralnoy-azii-preodoleniyu

 

تلگرام راه توده:

https://telegram.me/rahetudeh

 

 

        پیج فیسبوک راه توده

 

 

 

                        راه توده شماره 1007  - 31 تیر ماه 1405                                اشتراک گذاری:

بازگشت