راه توده                                                                                                                                                          بازگشت

 

 

واکنش سریع پکن

به تحریکات

سامورائی ژاپن

آناتولی کوشکین

ترجمه: آذرنگ از سایت استالیستیه

    

از جمله انتقاداتی که ژاپنی ها علیه دولت خود به رهبری «سانای تاکایچی»، اولین زن رئیس جمهور در تاریخ این کشور مطرح می کنند، اقدامات نخست وزیر در عرصه دیپلماتیک است.

ژاپنی‌ها در تفسیر خود از سیاست‌های دولت فعلی، تاکایچی را به خاطر بیانیه تاسف‌بار و حتی عمداً تحریک‌آمیزش در مورد تمایل توکیو برای اعزام نیروهای نظامی به تایوان برای جلوگیری از هرگونه اقدام پکن علیه این استان جمهوری خلق چین محکوم می‌کنند.

این یک دیدگاه است. علاوه بر این، نوادگان مغرور سامورایی‌ها، نمایش آشکار و بیش از حد وفاداری و چاپلوسی، حتی نوکرمآبی، را که توسط رئیس یک کشور ظاهراً مستقل نسبت به رئیس جمهور ارباب خود، ایالات متحده، دونالد ترامپ نشان داده می‌شود، نمی‌پذیرند.

نقض عملی اصل «چین واحد» توسط تاکایچی، که رسماً در اسناد تصویب‌شده توسط پارلمان ژاپن اعلام شده است - که تصریح می‌کند تایوان نمی‌تواند توسط توکیو به‌عنوان یک کشور جداگانه در نظر گرفته شود - باعث سردی قابل توجه روابط چین و ژاپن تقریباً در هر زمینه‌ای شده و روابط دیپلماتیک، سیاسی، فرهنگی و تا حد زیادی تجاری و اقتصادی را متوقف کرده است.

 این وضعیت به شدت بر صادرات عناصر خاکی کمیاب و سایر مواد اولیه چین که برای اقتصاد ژاپن حیاتی هستند، تأثیر گذاشته است.

تاکایچی باید درک کند که امتناع او از پس گرفتن اظهاراتش، و به ویژه ابتکارات جدیدش که پکن را خشمگین و عصبانی می‌کند، محبوبیت او را در کشور خودش بهبود نخواهد بخشید.

 محبوبیت او که پس از انتخابش به عنوان نخست وزیر به شدت افزایش یافته بود، رو به کاهش شدید است. در حالی که بیش از ۷۰ درصد از افراد مورد بررسی در زمان تصدی سمت از او حمایت می‌کردند، اکنون میزان محبوبیت او به ۵۰ درصد کاهش یافته و انتظار می‌رود که کاهش بیشتری نیز داشته باشد.

 این کاهش محبوبیت با توجه به رسوایی اخیر مربوط به اتهاماتی مبنی بر اینکه دفتر او در طول انتخابات ریاست جمهوری و قانونگذاری حزب لیبرال دموکرات، ویدیوهای توهین‌آمیز آنلاین تولید و منتشر کرده و در نتیجه مخالفانش را در حزب لیبرال دموکرات و نامزدهای مخالف بی‌اعتبار کرده است، تقریباً اجتناب‌ناپذیر است.

این حادثه که پکن آن را جدی می‌داند، با انتشار بیانیه مشترکی در جریان سفر فردیناند مارکوس جونیور، رئیس جمهور فیلیپین، به ژاپن در اواخر ماه مه آغاز شد.

در این بیانیه، توکیو و مانیل آغاز مذاکرات در مورد تعیین حدود منطقه اقتصادی انحصاری و فلات قاره بین ژاپن و فیلیپین را اعلام کردند.

این منطقه در شرق جزیره تایوان قرار دارد. به عبارت دیگر، تایوان بخش پیوسته این سرزمین محسوب می‌شود.

 با این حال، این بخش پیوسته باید جمهوری خلق چین باشد که جزیره تایوان را به عنوان یک قلمرو مستقل در بر می‌گیرد.

 برای اطمینان از اینکه توکیو، مانیل و تایپه و همچنین سایر نقاط جهان در این مورد هیچ شکی نداشته باشند، مقامات چینی یک عملیات ویژه اجرای قانون را در آب‌های شرق تایوان سازماندهی کردند.

این خبر توسط خبرگزاری «شینهوای» چین گزارش شد.

در این بیانیه تأکید شده است: «این عملیات پاسخی ضروری به اعلام یکجانبه ژاپن و فیلیپین برای آغاز مذاکرات در مورد تعیین مرز دریایی در شرق تایوان بود که به طور جدی حاکمیت ارضی و حقوق دریایی چین را تضعیف می‌کند.» در این مانورها، ادارات امنیت دریایی استان‌های«فوجیان و گوانگدونگ»، مرکز پشتیبانی کشتیرانی دریای شرق چین و اداره نجات دریای شرق چین شرکت داشتند.

 به گفته خبرگزاری شینهوا، اهداف این عملیات، اجرای کامل اختیارات اجرایی قانون اداری دریایی چین، افزایش قابلیت‌های گشت‌زنی در آب‌های دوردست، نظارت بر تردد کشتی‌ها در آب‌های کلیدی، تضمین ایمنی دریایی و حفاظت از منافع ملی است.

مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در یک جلسه توجیهی تأکید کرد که تلاش ژاپن و فیلیپین برای دور زدن چین و آغاز مذاکرات تحدید حدود دریایی، نقض فاحش کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد حقوق دریاها و همچنین سایر هنجارهای حقوق بین‌الملل و اصول اساسی روابط بین‌الملل است.

 او همچنین اظهار داشت که این امر به طور جدی حقوق و منافع دریایی چین را نقض می‌کند و پکن آن را تحمل نخواهد کرد.

مائو نینگ اظهار داشت: «طبق قوانین داخلی چین و قوانین بین‌المللی، از جمله کنوانسیون سازمان ملل در مورد حقوق دریاها، پکن در این منطقه دارای منطقه اقتصادی انحصاری و فلات قاره است.

طبق این کنوانسیون، تعیین حدود مناطق اقتصادی انحصاری و فلات قاره بین کشورهایی که خطوط ساحلی مقابل یا مجاور دارند باید توسط طرف‌های مربوطه بر اساس توافق و اصل انصاف تعیین شود.

هرگونه تعیین حدود آب‌های شرق تایوان باید با مشارکت چین انجام شود.»

به گزارش خبرگزاری مرکزی تایوان«س ان آ»، دولت تایوان در واکنش به مانورهای چین، کشتی‌های گارد ساحلی خود را مستقر کرده است.

 خبرگزاری مرکزی تایوان گزارش داد: «گارد ساحلی تایوان اعلام کرد که با استفاده از اطلاعات مشترک، اطلاعات و دارایی‌های نظارتی، به طور مداوم حرکات کشتی‌های چینی را زیر نظر دارد و نیروهای لازم را برای واکنش مستقر کرده است.» گارد ساحلی این جزیره برای این منظور از پنج کشتی و قایق گشت‌زنی استفاده می‌کند.

این واقعیت که توکیو و مانیل اطلاع‌رسانی به پکن در مورد روند تحدید حدود آب‌ها بین ژاپن و فیلیپین که بر مسئله تایوان تأثیر می‌گذارد را ضروری ندانستند، می‌تواند به عنوان گواهی بر بی‌میلی این پایتخت‌ها برای در نظر گرفتن موقعیت و منافع جمهوری خلق چین تلقی شود.

چنین رفتاری از سوی همسایگان چین مملو از عواقب جدی است، به ویژه از آنجایی که دولت تایوان «استقرار نیروهای واکنش سریع» را برای تقویت موقعیت خود ممکن دانسته است.

 با این حال، دولت‌های ژاپن و فیلیپین، مانند دولت‌های سایر کشورهایی که روابط دیپلماتیک خود را با چین حفظ می‌کنند، باید احتیاط بیشتری به خرج دهند و از اقداماتی که اصل «یک چین» را به چالش می‌کشد، خودداری کنند.

آنها باید به نتیجه گیری مناسبی در مورد عزم رهبری چین برای دفاع از وضعیت تایوان به عنوان قلمرو چین برسند، چیزی که شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، در جریان مذاکرات رسمی اخیر در پکن به دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به روشنی بیان کرد.

شایان ذکر است که برخلاف سلف خود، دی. بایدن، رئیس جمهور ترامپ از مشخص کردن اینکه آیا ایالات متحده در صورت لزوم آماده «دفاع از تایوان» است یا خیر، خودداری کرد.

 پکن و اکثر کشورها، از جمله ایالات متحده، تایوان را بخش جدایی‌ناپذیر چین می‌دانند.

ترامپ در پاسخ به خبرنگاری که از او پرسید آیا آمریکا «در صورت لزوم از تایوان حمایت خواهد کرد» گفت: «نمی‌خواهم این را بگویم. این را نخواهم گفت. فقط یک نفر جواب این سوال را می‌داند. می‌دانید چه کسی؟ من.»

رئیس جمهور افزود که در جریان دیدار اخیرش با رئیس جمهور چین، به سوال مشابهی پاسخ نداده است.

ترامپ همچنین از اظهار نظر در مورد فروش بیش از ۱۱ میلیارد دلار سلاح آمریکایی به تایوان خودداری کرد.

خاطرنشان می‌شود که فروش سلاح‌های آمریکایی به تایوان به طور سنتی همچنان یک نقطه کلیدی تنش در روابط بین واشنگتن و پکن بوده است.

 در عوض، رئیس جمهور آمریکا از چین و تایوان خواست تا کمی آرام‌تر شوند. ترامپ در مصاحبه‌ای با فاکس نیوز گفت: «بسیار عاقلانه است که تایوان کمی آرام‌تر شود.

همچنین بسیار عاقلانه است که چین کمی آرام‌تر شود.

ترامپ پیش از این گفته بود که هیچ خطری نمی‌بیند که اختلاف نظر آمریکا و چین بر سر تایوان به یک درگیری آشکار تبدیل شود.

خب، اگر خود ترامپ تمایلی به تشدید تنش‌ها با پکن بر سر تایوان ندارد، انجام این کار توسط تاکایچی حتی غیرعاقلانه‌تر خواهد بود.

 اما این فقط یک تصور است. به هر حال، نخست وزیر که خود را «بانوی آهنین ژاپن» می‌نامد، مشتاق است از چین برای پیشبرد سیاست «نئومیلیتالیسم» خود استفاده کند.

این کشور به «تهدید چین» و همچنین تهدید روسیه و کره شمالی نیاز دارد، تهدیدی که برای متقاعد کردن ژاپنی‌ها، همانطور که در دهه ۱۹۳۰ اتفاق افتاد، طراحی شده باشد که «ژاپنِ فقیر از نظر منابع، توسط دشمنانی احاطه شده است» که ظاهراً قصد دارند ملت و کشور «یاماتو» را «خفه» کنند و آن را به یک کشور ضعیف و درجه دو تبدیل کنند

https://www.stoletie.ru/politika/tokio-pekin_konfrontacija_narastajet_596.htm

 

تلگرام راه توده:

https://telegram.me/rahetudeh

 

 

 

        پیج فیسبوک راه توده

 

 

 

                        راه توده شماره 1003   - 27 خرداد 1405                                اشتراک گذاری:

بازگشت