جنگ و جهانی شدن- قسمت هشتم

حسن روحانی دست خالی از مسکو بازگشت

نتایج همسوئی

 با القاعده در چچن

امروز خود را نشان می دهد

 

کمک مالی- تسلیحاتی عظیمی که به امید صدور جمهوری اسلامی به چچن خرج شد، حاصلی نداشت جز خدمت به استراتژی نفتی امریکا در حوزه دریای خرز و بی اعتمادی کامل به حاکمیت جمهوری اسلامی، که امروز در سفر حسن روحانی به مسکو خود را نشان می دهد!

در دوران اتحاد جماهير شوروي شبكه لوله هاي نفتي، بندر باكو در آذربايجان واقع در سواحل جنوبي درياي خزر را به "تيخورتسك" در گرجستان متصل مي کرد. اين شبكه ارتباطي به "نوورسيسك" در درياي سياه مي رسيد و توسط قواي شوروي حفاظت مي شد. چچن در ميان اين مسير استراتژيك لوله هاي نفتي قرار دارد. بعد از پايان جنگ سرد و بازگشايي بازارهاي نفتي درياي خزر به روي سرمايه هاي خارجي، واشنگتن سعي كرد اوكرائين و گرجستان را به كشورهاي زير نفوذ خود اضافه كند. عضويت اين دو كشور در اتحاد "گوام" براي پروژه مسير لوله هاي نفتي به سمت غرب و دور زدن "نوورسيسك" و كاهش نفوذ مسكو فوق العاده مهم بود. به محض پايان جنگ سرد واشنگتن از طريق كمك به دو گروه شبه نظامي چچني سعي كرد اين منطقه را از فدراسيون روسيه جدا كند. اين كمك ها بصورت "عمليات مخفي" زير نظرسازمان سيا انجام گرفت. شورشيان چچن از كمك هاي سازمان اي.اس.اي پاكستان و شبكه القاعده بن‌لادن نيز برخوردار بودند. (به فصل دوم مراجعه شود- ضمنا جمهوری اسلامی نیز با زیر عنوان حمایت از مسلمانان چچن همین سیاست را پی گرفت و عملا در خدمت استراتژی امریکا عمل کرد. کمک های مالی و تسلیحاتی عظیمی چه مستقیم و توسط سپاه پاسداران و شورای تبلیغات اسلامی(آیت الله احمد جنتی) به چچن سرازیر شد و چه بصورت غیر مستقیم و توسط القاعده ای که خود را آلت سیاسی سپاه پاسداران نشان میداد اما در واقع ساز مستقل خود را می زد و از درون رهبری تحت کنترل سازمان های جاسوسی امریکا و انگلستان بود. خشم روسیه و بی اعتمادی دولت روسیه نسبت به رهبران جمهوری اسلامی، امروز خود را در ملاقات حسن روحانی با پوتین نشان داد، که همانا همسوئی بیشتر با امریکا و رد درخواست حمایت از فعالیت های اتمی ایران بود- راه توده)

در سال 1994 مسكو براي حفاظت از لوله هاي نفتي خود با شبه نظاميان چچن وارد جنگ شد. در 1999 به هنگام ورود ارتش چچني به داغستان، لوله هاي نفتي روسيه بطور موقت از كار افتادند. بدنبال اين وقايع بود كه روسيه نيروهاي نظامي خود را به چچني اعزام كرد. تمام شواهد حاكي از آن است كه سازمان سيا از طريق اي.اس.اي پاكستان عامل اصلي كمك به شورشيان چچن بود. اهداف مخفي واشنگتن كاهش نفوذ روسيه در مسايل نفتي بخصوص لوله هاي نفتي بود كه از مسير چچني و داغستان عبور مي كردند. اما قصد واقعي واشنگتن جدا كردن چچني و داغستان از فدراسيون روسيه است كه در آن صورت صدور نفت از درياي خزر تا درياي سياه زير كنترل و حفاظت اتحادهاي نظامي غربي قرار خواهد گرفت. براساس اين سناريو روسيه بطور كامل از درياي خزر جدا خواهد شد و شبكه هاي كنوني و آينده لوله هاي نفت و راه هاي حمل مواد سوختي بين درياي خزر و درياي سياه به اين ترتيب به دست غول هاي نفتي آمريكايي - انگليسي خواهد افتاد.

 

كنسرسيوم بي پي اموكو

با پشتيباني بي پي- آموكو رييس ‌جمهور آذربايجان حيدر علي اف مقام‌هاي دولتي را بين افراد خانواده اش تقسيم كرد. تخمين زده مي ‌شود هشت ميليارد دلار سرمايه گذاري در آذربايجان بيش از چهل ميليارد دلار سود به شركت هاي نفتي مي رساند. كنسرسيوم بي پي آموكو در پي خارج كردن رقيب روسي خود "لوك اويل" است. كنسرسيوم نفتي آمريكايي انگليسي كه توسط بي پي آموكو رهبري مي‌ شود كمپاني هاي ديگري مثل يونوكال و مكدرموت پنس اويل و يك شركت تركي به نام ت.پ.آ.او را نيز در برمي گيرد. يونوكال در جريان عبور لوله هاي نفتي از افغانستان نيز دخالت دارد.(مراجعه كنيد به فصل ششم) كنسرسيوم بي پي آموكو صاحب شصت درصد سهام شركت بين‌المللي آذربايجان است. آ.اي.او.سي. در سال 1997 به کمک الگور كه معاون رييس‌جمهور وقت (کلینتون) بود زمينه امضاي يك قرارداد نفتي با شركت ملي نفت جمهوري اذربايجان را فراهم كرد. طي اين قرارداد كمپاني شورون (كه اكنون در تكزاكو ادغام شده است) قسمت زيادي از ذخيره هاي نفتي آذربايجان را به تصرف خود درآورد. شركت شورون در قسمتهاي شمالي درياي خزر يعني در قزاقستان هم بوسيله كمپاني "تنگيزشور اويل" فعاليت مي كند. اين بدان معناست كه قبل از انتخابات رياست جمهوري سال 2000 دو رقيب كانديداي رياست جمهوري يعني بوش و الگور نسبت به دو غول نفتي رقيب در حوزه درياي خزر تعهداتي داده بودند.

 

 

 

     مقاله در فرمات PDF :                                                                                             بازگشت