راه توده                                                                                                                                                         بازگشت

 

 

چینی سرخ

سرمایه داران ملی

انقلابیون دوراندیش

س. سالکی

  

"رانگ یارن" معاون اسبق رئیس جمهور چین و ایفا کننده نقش اصلی در اصلاحات اقتصادی چین که به سرمایه دار سرخ مشهور بود در سن 89 سالگی در پکن درگذشت.

او متولد سال 1916 در ایالت" جیانگ سو" در چین بود. خانواده او از خاندان های برجسته و پرنفوذی بودند که تولید و معاملات پارچه و آرد در چین را تحت کنترل داشتند. پدر او "رانگ دشنگ" در زمان حیات خود ( 1644-1911) بعنوان ثروتمند ترین مرد چین بود.

"رانگ یارن"  کار بازرگانی خود را بصورت حرفه ای از سال 1930 آغاز کرد. او که می توانست در پی استقرار جمهوری خلق چین در سال 1949 کشورش را ترک گفته و سرمایه هنگفت خود را نیز از کشور خارج کند، تصمیم گرفت در چین بماند. او در سال 1956 تمامی ثروت و دارایی خود را به دولت چین بخشید و خود بعنوان مدیری توانا به خدمت دولت درآمد.

در سال 1957 معاون شهرداری پکن شد و همانجا بود که لقب سرمایه دار سرخ به او اعطا گردید. او پس از شروع اصلاحات و سیاست درهای باز در دهه 70، بوسیله "دنگ شیائوپینگ" رهبر حزب کمونیست و رهبر چین جهت تاسیس بزرگترین شرکت سرمایه گذاری بین المللی در چین (CITIC ) برگزیده شد. این اتحادیه عظیم بین المللی در سال 1979 توسط "رانگ یارن" تاسیس و تحت مدیریت او به بزرگترین بنگاه جذب سرمایه گذاری خارجی در چین بدل گشت.

" فلیپ وانگ " ریاست پارلمان ملی هنگ کنگ طی سخنانی بمناسبت درگذشت او گفت : اگر توانمندی او نبود، چین هیچگاه قادر نبود توسعه اقتصادی خود را به این سرعت به نتیجه برساند. او از "یارن" بعنوان شخصی معتدل یاد کرد، که قادر بود همه کارها را براحتی به پایان برساند. همچنین از او بعنوان نمونه ای برجسته یاد شد که توانست بعنوان یک سرمایه دار، خود را با سیاست ملی کشور منطبق نموده و سرمایه خود را در موسسات دولتی بکار اندازد.

اتحادیه بزرگ سرمایه گذاری بین المللی چین که " یارن" تاسیس کرد در حال حاضر دارای 44 شعبه عظیم جهانی است و سرمایه این شرکت در پایان سال 2004  بالغ بر 86.6 میلیارد دلار بوده است.

"یارن" در سال 1933 بعنوان معاون ریاست جمهوری انتخاب و تا سال 1998 به خدمت در این مقام ادامه داد. پسرش " رانگ زجیان " هم اکنون ریاست شعبه هنگ کنگ CITIC را برعهده دارد.

از این مدل چینی، کسی در جمهوری اسلامی بهره مند است؟ 27 سال دور خود چرخیدند و حالا می خواهند از چاه جمکران موشک اتمی در آورند! در میان سرمایه داران ایران نیز چنین میهن دوستی و همت ملی را می شناسید. حکومت ها نیز با چنین درایتی سکان قدرت را بدست گرفته اند؟ رضا شاه پس از سقوط سلطنت قاجاریه چنین رفتار کرد؟ پس از انقلاب 57 چنین شد؟

اینگونه است که کشور عقب مانده ای مانند چین که حتی انقلاب خلقی نیز در آن رنگ و بوی روستائی و کشاورزی داشت، امروز از کوران حوادث هولناک دهه 1990 و فروپاشی اردوگاه شرق بر جای می ماند، 5ر1 میلیارد جمعیت کشور را نان می دهد و به بزرگترین قدرت اقتصادی و نظامی تبدیل شده است.

 

 

 

 

  فرمات PDF :                                                                                                                        بازگشت