راه توده                                                                                                                                                          بازگشت

 

 

چون رضا شاه در این جنایت پیشدستی کرده بود، جمهوری اسلامی
سنگ قبر او را پشت و رو کرد تا در توده ای ستیزی از شاهان عقب نماند
فرمان قتل تقی ارانی
در جمهوری اسلامی!

 

سنگ فرش مانده با گلدان هائی که در عکس دیده می شود سنگ قبر پشت و رو شده ارانی است که زیر این سنگ فرش ها پنهانش کرده اند

ننگ با موزائیک رنگی پاک نمی شود

روزنامه مردم ارگان حزب توده ایران در شماره158 در  سال 1358 عکس و گزارش مراسم سالگرد قتل دکتر ارانی در زندان رضاشاه را منتشر کرد. این عکس اکنون یک سند تاریخی در باره محل دفن دکتر ارانی است.

برای مشاهده عکس در قطع بزرگتر بر روی آن کلیک کنید.

 

امام زاده عبد الله، از گورستان های قدیمی و شناخته شده تهران است. حداقل برای نسلی که سال های پیش از آغوش گشودن بهشت زهرای تهران به روی تهرانی را بخاطر دارد. گورستانی در کنار شهر "ری". قصد ما نه شرح تاریخ گورستان امام زاده عبدالله، بلکه بازگشائی دفاتر توده ای ستیزی در جمهوری اسلامی است.
بحث بر سر افشای زوایای از دیده پنهان مانده ستیز کور ارتجاع ایران با توده ای هاست. حتی با قربانیان توده ای که در زمان شاه و پدرش رضاخان جان باخته اند. آن که با طبری چنان کرد که تاریخ معاصر ایران آن را فراموش نخواهد کرد، با ارانی نیز اگر زنده بود، همان می کرد که با طبری کرد و اکنون که او نیست تا امثال حسین شریعتمداری با وی گفتگو کند، با یاد و نام او به مقابله برخاسته اند. می خواهند با پنهان کردن محل دفن او، یاد و نام و خاطره اش را از اذهان پاک کنند. پنجم فروردین با عزمی جزم به امام زاده عبد الله در شهر ری رفتم تا ارانی را پیدا کنم. با چند نفری از بچه های دانشگاه قرار گذاشته بودیم.
به بهانه تعطیلات نوروزی هیچکس نبود که به این سئوال ما پاسخ بدهد: محل دفن تقی ارانی کجاست؟
سرانجام، یکی از کارکنان قدیمی و مطلع گورستان وقتی سر کیسه را مقداری باز کردیم گفت: دكتر ارانی را می شناسم اما جستجوی قبر او بی نتیجه است. چند سال پیش به مسئولان گورستان از بالا دستور داده شد که سنگ قبر او را برگردانیم تا نام او نیز در خاک دفن شود و مردم نتوانند آن را ببینند و بخوانند. حتی چند سال پیش كه می خواستند سنگفرش كف حیاط را تعمیر كنند، همان سنگ قبر پشت و رو شده را زیر سنگفرش جدید دفن كردند و حالا كسی نمی تواند قبر را پیدا كند.خیلی ها در این سال ها برای یافتن و دیدن قبر ارانی مراجعه كرده اند ولی نتوانسته اند آن را پیدا کنند.بیش از این اطلاعی نداشت و یا داشت اما نمی خواست بدهد. ما را پاس داد به مسئول حیاط مجاور که به حیاط مردگان سال های 1332 تا 1335 معروف است. این مسئول مرد مهربانی بود با 35 سال سابقه كار در امام زاده عبد الله. با دلسوزی تمام ما را بالای محل دفن شهدای دانشگاه (بزرگ نیا، قندچی و شریعت رضوی) برد و سپس سنگ شکسته با نوشته های کمرنگ شده سرهنگ عزت الله سیامك، سرهنگ كاظم جمشیدی، سرهنگ امیر افشار بكشلو، سرگرد جعفر وكیلی، سرگرد محمد رضا بهنیا و ستوان یكم محمد باقر واله را نشانمان داد که همگی از افسران توده ای و تیرباران شدگان کودتای 28 مرداد اند. حدود تقریبی محل دفن ارانی را هم حاضر شد به ما نشان بدهد. مخالفتی با عکس گرفتن ما نکرد و حاصل این تلاش نوروزی عکسی است که می بینید!

ـ فیلسوفی که به 6 زبان سخن گفت

ـ فیلسوف بزرگ ایرانی در دادگاه رضاخانی

 

بازگشت